2015. november 26., csütörtök

Suzanne E. Evans - Elfelejtett bűnök

Akárcsak az emberek többsége én is szeretem homokba dugni a fejem, nem tudomást venni a világ szörnyűségeiről. Gondosan építgetem a falat magam körül melyről azt gondolom hogy majd megvéd minden fájdalomtól és rossztól, s mögötte létrehozok egy elképzelt tökéletes világot, ahol minden idilli, szép és jó. Ez a könyv azonban ráébresztett arra hogy ez hazugság, s csak ideig óráig nyújt nyugalmat, nem áltathatom magam örökre. Szembe kell néznem a valósággal, a világ borzalmaival. Suzanne E. Evans könyve a történelem egyik legszörnyűbb epizódját írja le, a holokausztot. Azonban ez a könyv más, mint oly sok ebben a témában megjelent mű. Ez a könyv a szörnyűségek egy olyan részét tárja fel, amivel nagyon kevesen vagyunk tisztában, amiről semmit sem hallunk a mindennapok során, a fogyatékossággal élő emberek holokausztját. A számos holokauszt múzeum, emlékhely is csak futólag vagy nem is említi azokat a rémségeket melyek fogyatékos sorstársaikat érintették. Éppen ezért még nagyobb jelentőségű az az üzenetet, amit ez a könyv képvisel. Elborzadva és mélyen megrendülve olvastam végig minden sorát, elhűlve azon, hogy a náci hatalom hogyan kínzott, kényszersterilizált és gyilkolt le rengeteg fogyatékos gyermeket és felnőttet. 



A könyv első fejezete a gyermekgyilkosságokról szól. Nagyon megragadott ahogy leírja, hogyan szakították el a szüleiktől gyermekeiket legtöbbször azzal az indokkal hogy meggyógyítják őket. Ami persze cseppet sem volt igaz, hisz ezeket a gyerekeket kínozták, éheztették, kísérleteztek velük majd kegyetlenül megölték. A könyv részletesen leírja az orvosok kegyetlenségét. Egy szemtanú egy esetben így számol be: „Ma is tisztán látom azt a kövér, önelégült embert a húsos kezében a remegő kis csontvázzal, és körben a kiéheztetett gyerekek.”
Majd beszámol felnőtt fogyatékossággal élők ellen elkövetett szörnyűségekről. Borzalmas azt látni hogy mennyire nem kezelték emberként őket, sőt még állatként se. Egyszerűen tárgyak, hibák, „gyógyíthatatlan idióták”, „szellemileg halottak”, „emberi bábuk” voltak. Azokat az otthonokat melyek előtte biztonságot nyújtottak a fogyatékossággal élők számára átalakították gyilkoló központokká, és buszokkal tömegesen szállították ide az életre érdemtelennek ítélt embereket. Majd meggyilkolásuk után pár héttel, levélben értesítették a hozzátartozókat, hogy szerettük váratlan betegségben elhunyt. 
Sokakat kegyetlen kísérleteknek vetették alá, például annak reményében, hogy megtalálják a leggyorsabb és legolcsóbb sterilizációs módszert nők tömegein hajtottak végre kegyetlen kísérleteket, amiben legtöbben belehatlak. Illetve sokakat azért öltek meg hogy agyukon kísérletezhessenek: „gyönyörű agyakat kaptam, csodálatos, mentálisan defektes agyakat”. 
Azt is leírja, hogy vezették be a sterilizációs törvényt és miként kényszerítettek nőket és férfiakat a kezelésre, mindezt a „német faj védelme érdekében”. 
S hogy kik voltak azok, akik mindezt elkövették? A láncolat tetején ugyan Hitler áll, azonban rengeteg orvos, tudós, professzor, pszichiáter, vegyész, ápoló is részt vett a kegyetlenségekben, illetve annak megalapozásában. Sok tudós még Hitler színre lépése előtt könyvet vagy tanulmányt írt a faji felsőbbrendűségről, az „életre érdemtelenek megsemmisítéséről” stb.
Sokak a kényszer és a nyomás hatására cselekedtek, de nem mindenki, voltak, akik soha nem éreztek bűntudatot, nem bánták meg tetteiket. S felelősségre vonásukkor ilyenek hangzottak el: „Kizárólag emberies érzések vezéreltek”, „az ő (orvos) kötelessége, hogy megszabadítsa az illetőt a méltatlan helyzetéből, mondhatnám, a börtönből”, „nekem csak a törődés számított”. A legtöbb elkövető megúszta a büntetést, az orvostársadalmat a hallgatás és a tagadás jellemezte. De ami még szörnyűbb, hogy a háború után a fogyatékos áldozatokat nem sorolták a náci rendszer áldozatai közé. A túlélők, a családtagok nem kaptak kárpótlást, megbecsülést, szinte tudomást sem vettek a fogyatékossággal élők ellen elkövetett atrocitásokról. 
A könyv utolsó fejezetének címe: „Emlékezni kell”. Ez két szó az, ami a könyv egész lényegét hordozza, mert „Amíg a történelem nem hajlandó tudomásul venni a fogyatékossággal élő emberek szenvedéseit, az őket ért bántalmazásokat, addig nem lehetünk biztosak benne, hogy azok nem fognak megismétlődni.” „A mi önös érdekünk és egyben emberi kötelességünk, hogy tovább kutassuk és soha el ne feledjük ezeket az eseményeket és körülményeket.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése